fbpx

Työtapaturmavakuutuksen vuositarkastus

Lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus vaatii yritykseltä vuosittain huomiota. Kun työtapaturmavakuutus on jo voimassa oleva vakuutus, sen hinnoitteluun vaikuttaa merkittävin osin toiminnan laajuus, jota mitataan yrityksen maksamien palkkojen suuruudella. Toinen merkittävä hintaan vaikuttava tekijä on teetetyn työn riskitaso. Tässä artikkelissa käymme läpi vuositarkastustoimenpiteet, joiden avulla työtapaturmavakuutus pidetään kunnossa.

Tässä artikkelissa

Tulorekisteritiedot työtapaturmavakuutuksen vuositarkastuksessa

Vakuutusyhtiöt saavat tiedon edellisenä vuonna maksetuista palkoista ja ammattiluokista tulorekisteristä. Tieto tulorekisteriin ilmoitetaan aina palkanmaksun yhteydessä. Vuosittain on tärkeää tarkastaa, että tulorekisteri-ilmoitukset on tehty oikein.

Ammattiluokkien tarkastus

Ammattiluokituksessa käytetään Tilastokeskuksen Ammattiluokitus 2010 -luokitusta.
Ammattiluokitus vaikuttaa työtapaturmavakuutuksen maksuun siten, että korkeariskisemmässä työssä on korkeampi vakuutusmaksu, kuin matalampiriskisessä työssä. Vakuutusyhtiöllä on oikeus saada paikkaansa pitävät tiedot ja hinnoitella vakuutus oikean riskitason perusteella.

Jos ammattiluokituksissa ilmenee virheitä, oikaisevat tiedot tulee ilmoittaa sekä vakuutusyhtiölle että tehdä korjaukset tulorekisteriin.

Ilmoitettujen palkkasummien tarkastus

Eläketurvakeskus ylläpitää ohjeistusta työansioista, jotka ovat työeläkkeen perusteena. Työtapaturmavakuutuksessa käytetään samoja perusteita, joten voit tarkistaa tarkat ohjeet Eläketurvakeskuksen ohjeistusta Eläkkeen perusteena olevat työansiot, kun määrittelet työansioon kuuluvia ja kuulumattomia eriä.

Työtapaturmavakuutuksen palkkasumma siis tarkoittaa kaikkia kyseiselle ammattiluokkaryhmälle maksettuja, ennakonpidätyksellä vähentämättömiä työansioita. Kokonaispalkkasumma sisältää:

  • palkat
  • vuosilomapalkat ja lomakorvaukset
  • palkanlisät ja palkankorotukset
  • luontoisedut
  • päivärahojen veronalainen osuus
  • työnantajan työntekijälle ottaman vapaaehtoisen yksilöllisen eläkevakuutuksen veronalaisen osuuden
  • lahjat
  • luottamushenkilökorvaukset ja toimikuntien palkkiot
Kokonaispalkkasumma ei kuitenkaan sisällä seuraavia palkkioita tai etuuksia:
  • odotusajan palkka
  • korvaukset lainvastaisesta irtisanomisesta
  • erorahat, esimerkiksi kultainen kädenpuristus
  • verovapaita osuuksia päivärahasta
  • veronalaisia kulukorvauksia
  • muuttokustannuksista maksettuja korvauksia
  • työväline- ja  työvaatekustannusten korvauksia
  • työpaikan sairauskassasta maksettua lisäpäivärahaa
  • merkkipäivälahjoja
  • tekijänoikeuskorvauksia
  • työsuhdeoptioita
  • työsuhdekeksinnöistä maksettuja korvauksia
  • yhtiön jakamaa voittopalkkiota, jos se maksetaan koko henkilökunnalle
  • henkilöstörahastosta maksettuja suorituksia
Kokonaispalkkasummaan ei kuulu työeläkemaksut eikä SV-maksut.

Alkaneelle vuodelle budjetoidut palkkasummat

Koska suurin osa työtapaturmavakuutuksista noudattaa ennakkomaksu – tasausmaksu -järjestelmää, on syytä arvioida uudelle vakuutuskaudelle palkkasummien suuruus. Ennakkomaksu – tasausmaksujärjestelmä tarkoittaa sitä, että vakuutuksesta peritään ennakkomaksu palkkasumma-arvion mukaan ja jälkikäteen joko peritään lisämaksua tai hyvitetään maksua toteutuneiden palkkasummien perusteella.

Jotta vältytään jälkikäteen yrityksen kassaa rasittavilta, suurilta lisämaksuilta, palkkasumma kannattaa pyrkiä arvioimaan oikean suuruiseksi. Toisaalta kassanhallinnan kannalta ei kannata ilmoittaa perusteettoman korkeita palkkasumma-arvioita, sillä hyvitys maksetaan vasta seuraavana vuonna takaisin, eikä siitä suoriteta korkoja.

Jos yrityksen liiketoiminta tai toimialan markkina on vaikeasti ennustettavaa, suosittelemme tekemään puolivuotisarvion palkkasummista ja tarkentamaan tietoja vakuutusyhtiölle kesken vakuutuskauden.

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä ainoastaan Fennialla on käytössään ”reaaliaikainen” maksujärjestelmä, eli Fennian asiakkaiden tulorekisteritiedot poimitaan kuukausittain työtapaturmavakuutuksen maksuperusteiksi. 

Vahinkotilastot työtapaturmavakuutuksen vuositarkastuksen yhteydessä

Kaikista ilmoitetuista työtapaturmista muodostuu vakuutusyhtiöön vahinkotilasto, josta nähdään, kuinka monta työtapaturmaa, työmatkatapaturmaa tai korvattua ammattitautia yrityksellä on vuosittain. Lisäksi tilastosta nähdään, kuinka paljon vakuutuskorvausta on suoritettu.

Vahinkotilaston tarkastamisen hyöty on enimmäkseen siinä, että voidaan seurata vuosittaista kehitystä, kuinka paljon työtapaturmia on sattunut ja kuinka paljon vakuutuksesta on korvattu. 

Jos työtapaturmavakuutuksen maksujärjestelmä on sellainen, että oman yrityksen toiminnassa sattuneet työtapaturmat vaikuttavat vakuutusmaksuihin, vahinkotilaston avulla voidaan varautua tuleviin maksunkorotuksiin. 

Työtapaturmavakuutuksen vuositarkastus vakuutusmeklarin avulla

Vakuutusmeklarin tehtävänä on säästää aikaa ja vaivaa yrityksen omista voimavaroista. Vakuutusmeklari ottaa yhteyttä, kun on aika tehdä työtapaturmavakuutuksen vuositarkastus. Meklari kokoaa pohjatiedot ja vahinkotilastot sekä valmistelee kysyttävät asiat valmiiksi.

Varsinaiset tulorekisteritietojen tarkastukset ja korjausilmoitukset ovat sellaisia, mitä vakuutusmeklari ei kuitenkaan voi itse tehdä – siihen tarvitaan yrityksen palkka-asioiden hoitamisesta vastuullisen henkilön apua.

Vakuutusyhtiölle ilmoitettavat tiedot vakuutusmeklari kuitenkin toimittaa ja tarkastaa, että tietojen ilmoitukset menevät virheettöminä voimaan vakuutusyhtiössä.

Vuositarkastuksen yhteydessä vakuutusmeklari peilaa työtapaturmavakuutuksen hinnan muutosta vahinkotilastoon. Tässä yhteydessä myös arvioidaan, onko käytössä oleva vakuutuksen maksujärjestelmä edelleen yrityksen kannalta tarkoituksenmukainen, vai olisiko syytä tehdä muutoksia tai jopa käynnistää vakuutuskilpailutus. Näistä toimenpiteistä tietysti keskustellaan asiakkaan kanssa ja toimenpiteistä laaditaan toteutussuunnitelma. 

Työtapaturmavakuutuksen vuositarkastus kuuluu osaksi vakuutusten hoitopalvelua. Jos koet, että tarvitset apua vakuutusten hoidossa ja ylläpidossa, tarjoamme apua. Tästä pääset tutustumaan vakuutusten hoitopalveluun.

Lähteet

Ammattiluokitus 2010. Tilastokeskus. Luokitukset | Ammattiluokitus 2010 | Tilastokeskus. Luettu 11.2.2024.

Eläketurvakeskus. Eläkkeen perusteena olevat työansiot. Eläkkeen perusteena olevat työansiot – Telp.fi. Luettu 11.2.2024.

Tulorekisteri. Tietojen korjaaminen. Tietojen korjaaminen – Tulorekisteri (vero.fi). Luettu 11.2.2024.

Kuinka otan yhteyttä?
Oliko tästä sinulle hyötyä? Tilaa blogit sähköpostiisi.

Haluaisitko saada lisää käytännönläheisiä vinkkejä vakuutusten hoitoon ja hallinnoimiseen liittyen? Tilaa blogit kätevästi sähköpostiisi. Lähetämme viestejä enintään kerran kuukaudessa ja tilauksen voit perua milloin tahansa. 

Kerro kaverille tai ota talteen
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Twitter
Sähköposti
Tulosta
× Lähetä viesti WhatsAppissa
Skip to content